Megint nem a telepátia bizonyítéka

Kedves HVG! Az Először sikerült telepátiával üzenetet küldeni című cikkük nagyon félrevezető. Mi ebben a telepátia? A brain-computer interfésszel (BCI) megvalósított kommunikációt NEM lehet telepátiának tekinteni a „telepátia” szó konvencionális értelmében. Megfogalmazásukkal egyrészt diszkreditálják a fontos és tudományos BCI kutatást, másrészről azt a hamis látszatot keltik, mintha a telepátiát most tudományosan igazolták volna.

Az eredeti publikációban a „telepátia” szó nem is fordul elő: Conscious Brain-to-Brain Communication in Humans Using Non-Invasive Technologies.

El tudom képzelni hogy megfelelő szómágia segítségével a BCI technika telepátiaként is értelmezhető. Ezzel azonban úgy szétcincálnák a fogalmak jelentését, amivel semmiféle értelmes célt nem érnének el. A telepátia egy lehetséges megfogalmazása a humán motoros és humán érzékszervi közvetítés nélküli, azaz tényleg közvetlen agy-agy kommunikáció lenne. Ebben az esetben tényleg nem játszott szerepet humán motoros és érzékszerv, de ezt mechanikai, elektromos eszközökkel helyettesítették, azaz szó sincs közvetlen kommunikációról.

Azt látom, hogy a Die Welt is telepátiáról beszél de ezt nem igazán ad felmentést Önöknek az alól, hogy utánamenjenek az eredeti cikknek.

Üdvözlettel!

Hraskó Gábor

Facebook
vitaterep