Big Brother nem csak figyel, kísérletez is

Mint egy nemrég a Proceedings of the .National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) című tudományos szaklapban megjelent cikkből kiderül, 2012. egyik hetében a Facebook nagyszabású pszichológiai kísérletet hajtott végre majd 700 ezer felhasználójával. Azt vizsgálták, hogy FB faluk tartalmának manipulálásával befolyásolható-e emocionális állapotuk, azaz az általuk posztolt tartalom.

A cikk szerint a kísérletben - tudomásuk nélkül - résztvett felhasználók felének FB falán megjelent tartalmat úgy szűrték, hogy ismerőseiknek inkább negatív bejegyzései jelenjenek meg, a másik felénél fordítva. Ezek után azt figyelték, hogy az adott felhasználó saját posztjainak hangulatát ez mennyire befolyásolja. Azt a nem meglepő eredményt kapták, hogy a FB barátok emocionális állapota szignifikáns módon "átragadt" rájuk is.

A kísérletet többen, több oldalról kritizálják. Rámutatnak, hogy a kísérlet lefoytatásával legalábbis etikai problémák vannak. Hol van az "informed consent", a tájékoztatáson alapuló beleegyezés, hogy valaki hajlandó résztvenni a kísérletben? Melyik az a testület, etikai bizottság, amelyik jóváhagyta a kísérletet? A kutatók szerint a FB felhasználói szabályzatának elfogadásával elfogadtuk, hogy adatainkat kutatási célokra is fel lehet használni (kiemelés tőlünk):

"... a rólad kapott információkat a következő célokra használhatjuk fel: ... belső műveletekhez, például hibakereséshez, adatelemzéshez, teszteléshez, kutatáshoz és a szolgáltatások javításához."

Mások rámutattak, hogy a "kutatás" szót a Facebook több hónappal a kérdéses kísérlet elvégzése után illesztette be a felhasználási feltételek dokumentum szövegébe. Ugyancsak úgy tűnik, hogy a szükséges engedélyeket már a kísérletek közben, után kapták meg.

A kritikák másik vonulata magát a kutatást érinti. A kutatók szerint senki nem látott bele a kommentekbe, az emóció szintjét egy szoftver állapította meg. Azonban többen rámutattak, hogy az egyébként tényleg sok helyen használt szoftver csak hosszabb szövegek elemzése esetén jelzi korrekten a tartalom emocionális milyenségét. Az olyan gyakori FB státusz bejegyzéseknél, mint például "I am not having a great day" teljesen fals eredményt ad.

Források:

Facebook
vitaterep