Blogcikksorozat a génmódosításról
- Részletek
- Megjelent: 2014. május 13. kedd, 21:13
Ideje bevallanunk, mi sem vagyunk tökéletesek. Tavaly augusztusban indult az a cikksorozat a Critical Biomass blogon, amely részletesen elemzi a genetikailag módosított szervezetek kedvező hatásait, a GMO-nak az élet különböző területein való hasznosíthatóságát, és csak most figyeltünk fel rá. A tegnap megjelent rész már a 12., és az omega-3 zsírsavakról tudjuk meg, hogy nem kell az összes tengeri halat kifogni ahhoz, hogy elérhető mennyiséghez jussunk. Sikerült ugyanis megoldani, hogy egy növény elegendő mennyiségben termelje ahhoz, hogy a belőle sajtolt olaj a halaknál is nagyobb mennyiségben tartalmazzon ilyen zsírsavakat. Napjainkban, amikor a GMO-ellenes hisztéria hullámai egyre magasabbra csapnak, amikor politikusaink pártállástól függetlenül, agyatlan zombiként mantrázzák, hogy le a GMO-val, amikor az állami szintre emelt ostobaság az új alaptörvénybe is bejuttatta a GMO-mentességet, üdítően hat egy ilyen tudományos alapossággal megírt, mégis közérthető cikksorozat.
A teljes sorozat itt érhető el, de a biológus szerzők blogján az érdeklődők számára a kérdést jóval több cikk is a tudomány eredményeit figyelembe véve tárgyalja: ennek belátásához elég, ha belenézünk a címkefelhőben a gmo vita kifejezésre talált eredmények listájába.