Jenny McCarthy: I am not anti-vaccine

Érződik a világ fejlett országaiban, hogy amint a régen elfeledett gyermekbetegségek újra felbukkannak – részben* az antivakcinációs mozgalmak hatására csökkent oltási kedv miatt – a tudományellenes mozgalmak támogatottsága csökken. Az "antivax" mozgalom amerikai ikonja Jenny McCarthy – modell, TV műsorvezető, színész – a napokban így nyilatkozott: "Nem vagyok oltásellenes. Ez nem egy most felvett új álláspontom. Évekig ismételten kinyilatkoztam, hogy én valójában oltáshívő vagyok és hibásan kategorizáltak vakcináció-ellenesnek".

McCarty a 2000-es évek közepétől, gyerekének autizmussal való diagnosztizálása óta hirdette, hogy az autizmust a vakcinákban levő méreg okozza. Az áltudomány nem jár egyedül; állítása szerint gyerekét kelációs terápiával kezelte ki a betegségből. A diagnózis előtt pedig azt állította, hogy gyermeke indigó gyerek, azaz speciális pszichikai és spirituális képességekkel bír.

Mostani pálfordulása során azt igyekszik hangsúlyozni, hogy ők mindig is csak a vakcinációs rendszer túlzott kötöttségét kritizálták, és a személyreszabott oltási rend mellett érveltek. Nos, nem nehéz olyan írásokat, beszédeket találni McCarty-tól, amelyek ezt az állítását cáfolják. Ezt a The New York Times egyik szerkesztője felháborodott napi szerkesztői cikkében meg is teszi: Autizmus és az agitátor.

* az új előfordulások másik oka a beteségeknek a jelenlegi oltóanyagokra való rezisztenciájának kialakulása.

Facebook
vitaterep