Homeopátia-dózis hétfőn

Az ausztrál egészségügyi hatóság (National Health and Medical Research Council, NHMRC) múlt szerdán két nagyon fontos dokumentumot tett közzé: Hogyan kommunikáljunk a pácienseinkkel a komplementer medicináról - útmutató klinikusoknak és Az NHMRC előzetes összefoglalója a homeopátia bizonyítékairól. Az utóbbi dokumentáció végkövetkeztetése: "Az NHMRC konklúziója az, hogy a humán kutatások által rendelkezésre álló bizonyítékok nem igazolják azt, hogy a homeopátia hatékony módszer lenne a megvizsgált egészségi állapotok kezelésére".

Az első dokumentum többek között részletes útmutatást ad arról, hogy hogyan kell a pácienseket tájékoztatni a komplementer medicina különbőző fajtáiról rendelkezésre álló bizonyítékokról, veszélyekről.

A második - a homeopátiáról szóló - dokumentum rengeteg klinikai vizsgálat alapjául szolgáló 57 szisztematikus elemzést tekint át 68 különféle egészségi állapot homeopátiás kezelése szempontjából.

Nem volt olyan egészségi állapot, amely esetében a homeopátiás kezelés hatásosságára megbízható bizonyíték lett volna. Nem volt olyan jó minőségű, jól megtervezett, elegendő pácienst bevonó, tanulmány, amelynek eredménye értelmezhető vagy úgy, hogy a homeopátiás kezelés nagyobb eredményt ért volna el, mint a placébó, vagy úgy, hogy a homeopátiás kezelés legalább olyan hatásos lett volna, mint egy más típusú kezelés.

  • Néhány egészségi állapot kezelésére a homeopátia nem bizonyult hatásosabbnak, mint a placébó;
  • Néhány más egészségi állapotra egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy a homeoptia hatásosabb, mint a placébó vagy az egyéb kezelések, de ezek a tanulmányok nem voltak megbízhatóak;
  • A többi egészségi állapot esetében nem lehetett véleményt kialakítani arról, hogy a homeopátia hatékony-e vagy sem, mivel nem állt rendelkezésre elegendő információ.

Az ausztrál hatóság május végéig várja az előzetes elemzésre érkező reakciókat, elsősorban olyan bizonyítékokat, amelyek esetleg elkerülték volna a figyelmüket.

Források:

Facebook
vitaterep