Gyerek három szülőtől?

Várható, hogy újból felbukkan a magyar médiában a három szülőtől származó gyermek esete, mivel az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) tárgyalja az esetet. Minden bizonnyal előbukkannak a "génmanipulációval" kapcsolatos félelmek, ezért nem árt tisztázni, hogy miről is van itt szó!

A magasabb rendű élőlények genetikai információja - így az emberé is - nagyrészt a sejtmagban lévő DNS-ből, kidebb részt a citoplazmában lévő mitokondriumokban lévő DNS-ből áll. Az előbbi felerészben az anyától, felerészben az apától származik. A mitokondriális DNS-t azonban egyedül az anya adja át a petesejt mitokondriumain keresztül. A ritka, de gyakran igen súlyos mitokondriális DNS eredetű betegségekért tehát az anyai DNS állomány a felelős. Kutatóknak sikerült a mesterséges (in vitro) megtermékenyítés olyan változatát megvalósítani, amelyben az anya mitokondriumoktól megtisztított petesejtjét, az apa spermiumát, de egy harmadik, egészséges ember mitokondriumait használják. Sikeres állatkísérletek már voltak és egészséges emberi embriókat is létrehoztak már a módszerrel, de emberi embrió beültetéséről és kihordásáról még nincsenek hírek.

Rizikós a technika? Minden reprodukciót érintő új beavatkozásnak lehetnek nem ismert veszélyei, a pozitív hozadéka viszont eléggé nyilvánvaló. Ahogy a mesterséges megtermékenyítés segítségével (ahol a biztonságról ma már elég magabiztosan nyilatkozhatunk), gyerektelen házaspároknak lehetett saját gyermekük. Az új technológia azt tenné lehetővé, hogy azok a szülők, akiknek nagy valószínűséggel mitokondriális eredetű betegségben szenvedő gyereke lehetne csak, most egészséges utódoknak adhatnának életet. Az FDA-nak most arról kell döntenie, hogy engedélyez-e valódi humán kísérleteket. Ez tehát nem teljesen kockázatmentes, de nincs rá más mód, hogy a módszerről kiderüljön, biztonságos-e. Nehéz kérdés!

Facebook
vitaterep